Essenhout

Essenhout, voor een spatvrij vuur.

De es groeit in heel Europa, Noord- en Oost Amerika, Mantsjoerije en Japan en is een van de beste houtsoorten om mee te stoken. Essenhout is een harde en taaie houtsoort met in de vrije natuur het laagste vochtgehalte van alle houtsoorten. Een pas gevelde es is bijvoorbeeld al veel droger dan een wilg, die zeer veel vocht bevat en veel langer moet drogen. Dit maakt es dan ook zeer geschikt als open haardhout. Door zijn elasticiteit wordt het hout van de es ook wel gebruikt voor gymnastiektoestellen en gereedschapsstelen. Essenhout kan echter ook als hard en taai gekwalificeerd worden. Essenhout is niet alleen geschikt als brandhout, maar ook erg gewild voor vloeren, trappen en meubels.

Brandeigenschappen essen haardhout

Blok essenhoutEssenhout is niet erg duurzaam. Het behoort thuis in duurzaamheidsklasse vijf, wat de laagste klasse is. Het hout klooft wel zeer gemakkelijk. Met een scherpe bijl kan een blokje essenhout met weinig moeite worden gekloofd. Als houtsoort ligt het qua brandeigenschappen tussen de eik/beuk en de els/berk in. Zo brandt essenhout redelijk traag en kan het makkelijker worden aangestoken dan andere harde houtsoorten. Door de lage vochtigheid is essen, net als onze andere houtsoorten, bijzonder goed te stoken.

Profiteer van de volgende eigenschappen:

  • Traag brandhout
  • Makkelijker aan te steken dan andere harde houtsoorten
  • Spat niet
  • Rustige, maar mooie vlam
  • Klooft gemakkelijk

Stookadvies en tips

Omdat essenhout niet spat is het ook uitermate geschikt voor open haarden. Om het vuur goed te laten branden is het belangrijk dat u eenvoudig met een klein vuurtje begint. Hiervoor kunt u het beste beginnen met wat aanmaakhout en Samba aanmaakblokjes en hiermee het vuur langzaam opbouwen. Hierdoor komt uw haard snel op temperatuur, wat weer zorgt voor een schone verbranding. Meer over verantwoord stook gedrag vindt u op onze pagina over CO2 neutraal stoken.

Naast aanmaakhout zou u ook wat berkenhout kunnen gebruiken om het vuur aan te steken.