Berkenhout is een zachte houtsoort die licht/wit van kleur is. De berk groeit in Noord- en West-Europa, maar ook is er Amerikaans berkenhout verkrijgbaar. De kwaliteit van de Amerikaanse berken is gelijk, maar de kleur van het hout is wat donkerder. De bast van Europees berkenhout is meestal wit met zilver, maar kan ook wat donkerder zijn. Ons hout komt uit de Baltische staten. Omdat het daar kouder is groeien de bomen langzamer waardoor de kwaliteit beter is dan inlands haardhout Je kunt dit zien aan de dunnere jaarringen. Berkenhout beschikt over goede brandeigenschappen en is daarom eenvoudig te stoken.

Brandeigenschappen

  • Gemakkelijk aan te steken
  • Weinig rook
  • Mooie vlammenspel
  • Schoonste verbranding
  • Warme vlam
  • Spettert niet

Stookadvies en tips

Het hout van de berk is met name geschikt voor open haarden, vuurkorven en buitenhaarden. Maar het hout kan ook prima worden gebruikt voor accumulerende haarden, bijvoorbeeld: speksteenhaarden, tegelkachels en Finovens. Bij een accumulerende haard is het belangrijk om de kachel snel op temperatuur te brengen, u heeft dan het meeste rendement. Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van Samba aanmaakblokjes en aanmaakhout. Daarnaast raden wij u aan om het hout met de bast op het vuur te leggen. Het hout vat dan snel vlam.

Een aantal van onze klanten hebben een kookfornuis. Berkenhout is, vanwege de hete verbranding, een uitstekende keuze wanneer u op hout wilt koken. Dankzij de schone verbranding en goede eigenschappen gebruiken veel van onze klanten deze houtsoort al jaren.

Optimaal stoken? Lees dan meer over CO2 neutraal stoken.

Denkt u dat berkenhout niet geschikt is voor uw houtkachel of haard? Zie dan ons volledige aanbod openhaardhout.