beukenhout

Beukenhout, voor een mooi vlammenspel en een lange brandduur.

De beuk komt veel voor in Europa, maar ook in andere gebieden. Beukenhout is een van de meest prettige houtsoorten om mee te stoken. Het hout is vast en behoort tot de hardere houtsoorten. In Nederland en BelgiĆ« is beuken een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de houtindustrie. In ons land zijn er echter geen productiebossen. Beuken zijn met name solitair in parken of langs wegen te vinden. Daarom wordt beuken als inlands openhaardhout maar weinig aangeboden en importeren wij ons hout uit de Baltische staten.Ā Beukenhout beschikt over goede eigenschappen en zorgt voor veel stookplezier.

Brandeigenschappen beukenhout

blok beukenhoutAfhankelijk van de herkomst is beukenhout witachtig tot licht geelbruin. Het hout is niet alleen fijn om te stoken, maar ziet er ook mooi uit. Het hout brandt erg lang en zorgt daarnaast voor veel warmte. Wel stookt het iets moeilijker dan zachtere houtsoorten, zoals berken en elzenhout.

Profiteer van de volgende eigenschappen:

  • Lage brandtijd
  • Veel warmte
  • Spat niet
  • Goede vlam
  • Mooie bast

Stookadvies & Tips beuken

Ons beukenhout is grof gekloofd en met name geschikt voor grote en middelgrote haarden. Met name open haarden en de convectie kachel. Gebruikt u het hout op de juiste manier, dan kunt u profiteren van de vele voordelen die deze houtsoort met zich meebrengt. Namelijk veel warmte en lange branduren. Om het vuur goed aan te krijgen raden wij u aan om wat aanmaakhout of berkenhout te gebruiken. Nadat de kachel de juiste temperatuur heeft en het vuur goed brandt, kunt u verder stoken met de blokken beuk. Wij raden u aan om 2 tot 3 blokken beukenhout tegelijk te stoken. Dit zorgt voor een aangename temperatuur. Meer over een schone verbranding en CO2 neutraal stoken, leest u elders op onze website.

Beukenhout wordt samen met wat andere soorten hout ook gebruikt om paling te roken.

Toch liever een lichtere houtsoort? Bekijk al ons openhaardhout.