Elzenhout

Elzenhout, voor een gemakkelijke ontbranding.

De els is een geslacht uit de berkenfamilie en het hout van deze loofboom behoort dan ook tot de zachtere houtsoorten. Elzenhout heeft net als berkenhout de kenmerken dat het makkelijk ontbrandt, maar daardoor ook regelmatig moet worden bijgevuld. Door het mooie vlammenspel is het dan ook erg leuk om naar brandend elzenhout te kijken. Daarnaast is het hout makkelijk te bewerken en wordt het dus ook gebruikt voor verschillende gebruiksvoorwerpen van hout onder andere pollepels en spatels ter bescherming van uw pannen.

Brandeigenschappen elzen

Blok elzenhoutEls heeft een grijswitte kleur en wordt spoedig na het zagen roodachtig bruin van kleur. Als u op de juiste manier stookt, heeft deze houtsoort, net als al onze andere houtsoorten, een schone verbranding. Het hout ontbrandt zeer makkelijk, waardoor de kachel snel op temperatuur is. Elzenhout geeft in een zeer korte tijd veel warmte af, waardoor dit hout niet alleen geschikt is voor open haarden, vuurkorven en buitenhaarden, maar ook voor accumulerende kachels, zoals speksteenhaarden, Oostenrijkse tegelhaarden en Finovens.

Profiteer van de volgende eigenschappen:

  • Snel te stoken
  • Veel warmte
  • Mooi vlammenspel
  • Geschikt voor veel verschillende toepassingen

Stookadvies & tips voor elzen haardhout

Elzenhout is als houtsoort geschikt voor alle soorten kachels en haarden. Het hout ontbrandt sneller dan harde houtsoorten (beuken en eikenhout), maar om het vuur nog sneller aan te krijgen, raden wij u aan om wat aanmaakhout te gebruiken. Hiermee kunt u het vuur goed op gang brengen. Vervolgens kunt u geleidelijk meer hout toevoegen. Meer over een optimale en schone verbranding leest u op onze pagina over CO2 neutraal stoken. Bent u een beginnende stoker of een gevorderde stoker en vindt u een goede sfeer belangrijk? Dan is elzenhout een uitstekende keuze.

Haardhout.nl heeft elzenhout los gestapeld in kratten, helaas niet in netten. Toch geen elzenhout? Zie hier alle kratten gestapeld openhaardhout.