CO2 neutraal stoken

Een haard in huis biedt verschillende voordelen. Niet alleen kunt u kosten besparen door in de winter te stoken, ook staan haarden en kachels bekend om de gezellige sfeer. Helaas wordt er vaak minder aandacht besteed aan de nadelen van het stoken van hout. Zo kan verkeerd stookgedrag leiden tot schadelijke gevolgen voor uw gezondheid én het milieu. Door verantwoord te stoken, kunt u dit soort gevolgen vermijden.

Wat is verantwoord stoken?

Hout stoken is vele malen milieuvriendelijker dan het stoken van fossiele brandstoffen, zoals: kolen, aardgas of olie. De fossiele brandstoffen zijn eindig en het duurt dan ook miljoenen jaren om ze aan te wassen. Bomen zijn herplantbaar en houtresten kunnen dan ook goed gebruikt worden als brandstof. In bijvoorbeeld Frankrijk wordt er zelfs subsidie gegeven op houtkachels om verantwoord stoken te stimuleren. Wat houdt verantwoord stoken van hout nou precies in?

CO2 Neutraal

Gedurende hun groei nemen bomen CO2 op uit de lucht. Deze opgenomen hoeveelheid CO2 komt weer vrij als de boom afsterft. Deze CO2 die wordt uitgestoten door dode of wegrottende bomen (kwijnende) kan weer door andere bomen worden opgenomen. Dit gebeurt ook bij het verbranden van houtpallets. De hoeveelheid die vrijkomt is zelfs gelijk aan de opgenomen hoeveelheid CO2. Deze kringloop herhaalt zich alleen als er een volledige verbranding plaatsvindt. Anders wordt er meer CO2 uitgestoten dan de boom had opgenomen.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Tip 1. Stook alleen met gedroogd haardhout

Wanneer het hout niet droog genoeg is, zal er geen volledige verbranding plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Ook houtbriketten zijn een milieubewuste keuze, aangezien er geen bindmiddel wordt gebruikt om de briketten samen te persen!

Tip 2. Zorg voor genoeg warmte

Wanneer de verbrandingstemperatuur te laag is zal er geen volledige verbranding plaats kunnen vinden. Zorg dus voor een goede basis van een aanmaakblokje, droog aanmaakhout en een goede beluchting, zodat u snel een heet vuur creëert.

Tip 3. Controleer of u goed stookt

U kunt zelf controleren of er een volledige verbranding plaatsvindt.  Een goed vuur kunt u herkennen aan gele, gelijkmatige vlammen. Donkere rook en oranje vlammen geven aan dat de verbranding niet goed is. Ook moet uw kachelruitje schoon blijven.

Tip 4. Stook met minder hout als het te warm wordt

Wordt het binnen te warm? Dan raden wij u aan om minder hout te stoken. Wanneer u de luchttoevoerklep helemaal dicht schuift, zal het hout niet volledig kunnen verbranden.

Tip 5. Stook niet bij mist of windstil weer

Wanneer er geen wind is, zal de rook langer blijven hangen. Dit kan luchtvervuiling veroorzaken en dit zal niet prettig zijn voor omwonenden.

Wilt u meer weten over verantwoord stoken? Lees dan ons e-book: “verantwoord stoken in 3 stappen”.