Eikenhout

Eikenhout voor een lange brandduur.

Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten in Nederland. Deze harde houtsoort is niet alleen geschikt als brandhout, maar wordt ook gebruikt voor meubels en ander houtwerk. Een groot voordeel van deze houtsoort is dat het langer brandt dan zachtere houtsoorten, maar de ontbranding verloopt wel iets minder makkelijk. Voordat eikenhout als brandhout kan worden gebruikt, heeft het veel tijd nodig om te drogen. Ons oven gedroogde haardhout kan echter direct worden gestookt.

Brandeigenschappen eiken haardhout

Blok EikenhoutEikenhout brandt erg lang en is zeer geschikt voor de meeste haarden en kachels. Het hout is met name geschikt voor meer ervaren stokers, omdat het minder makkelijk ontbrandt. Wanneer u het hout eenmaal heeft aangestoken is het vuur echter fantastisch. Een schone verbranding en een levendig vlammenspel zijn kenmerkend voor eikenhout.

Profiteer van de volgende eigenschappen:

  • Lange brandtijd
  • Warm vuur
  • Levendig vlammenspel
  • Schone verbranding
  • Geschikt voor de meeste haarden en kachels

Stookadvies en tips eiken

In tegenstelling tot andere houtsoorten is eikenhout minder geschikt voor open haarden en vuurkorven. Behalve als er voldoende vuur/warmte aanwezig is voor de ontbranding. Hout moet namelijk zo volledig mogelijk branden om stank en veel rook te voorkomen. Wij raden u aan om het vuur op te bouwen met zachtere houtsoorten en/of voldoende aanmaakhout. Wanneer de haard op temperatuur is, kunt u geleidelijk meer hout toevoegen. Gebruik hiervoor altijd brandwerende handschoenen, bijvoorbeeld lederen lashandschoenen. Houd er rekening mee dat het even duurt voordat eik voldoende brandt, voordat u de kachel begint te temperen! Door op deze manier, met een volledige verbranding en voldoende temperatuur, te stoken, draagt u ook nog eens bij aan een beter milieu. Meer over milieu vriendelijk stoken, leest u op onze speciale pagina over CO2 neutraal stoken.

Door de goede eigenschappen is eikenhout ook geschikt om op te koken. Een aantal pizza restaurants en enkele particuliere pizzabakkers gebruiken ons eikenhout in hun pizzaovens. Daarnaast zijn eikenspaanders geschikt om vis op te roken.

Is eikenhout toch niet het meest geschikt voor uw houtkachel of open haard? Bekijk ons volledige aanbod.