Brandduur van soorten openhaardhout

Openhaardhout, we weten allemaal dat de ene haardhoutsoort veel beter brandt dan de andere. Ook is het bekend dat de ene haardhoutsoort veel sneller brandt dan de andere openhaardhout soort.

Openhaardhout aanschaffen? De brandduur speelt een grote rol!

Bij het kopen van haardhout is het daarom van groot belang om rekening met de brandduur te houden. Bovendien geeft de ene haardhoutsoort meer warmte af dan de andere. Allemaal factoren waar men rekening bij dient te houden tijdens de aanschaf van openhaardhout.

Openhaardhout Droog, Ovendroog of Natuur gedroogd?

Allereerst is het van groot belang dat het haardhout goed droog is en dat het goed geventileerd wordt opgeslagen. Liefst op een plek waar de wind vrij spel heeft, maakt regen geen kans. Zorg er voor dat de wind ook van onderen langs het openhaardhout kan waaien door het openhaardhout op een rooster of op een pallet te plaatsen. Vanaf 20% vochtgehalte spreken we van Droog openhaardhout. Dit meten we het beste met een elektronische vochtmeter. We nemen een blok openhaardhout en klieven het doormidden. In dat gedeelte van het openhaardhoutblok wat we net hebben gekloofd drukken we de meter om het vochtpercentage van het openhaardhout af te lezen.

Wilgenhout en Populier zijn geen geschikte haardhout soorten om openhaardhout van te maken. Het brand erg snel op. Een kuub eikenhout kloven duurt net zo lang bij ons als een kuub Wilg of Populier. Deze snel brandende openhaardhout soorten hebben we daarom niet in ons assortiment.

Elzen hout is ook een tamelijk zachte openhaardhout soort. Wij kopen dit haardhout in het Noordelijke deel van Oost-Europese landen waar het veel kouder is als hier. Daardoor groeien de bomen langzamer en is de haardhout kwaliteit beter. Dit haardhout is geschikt voor openhaarden maar ook voor kachels die snel opgestookt moeten worden zoals bijvoorbeeld speksteenkachels of Finse tegenstroomkachels.

Essen, Beuken, Eiken en berken zeer geschikt als openhaardhout

Het is bijzonder moeilijk om de brandduur van de verschillende openhaardhout soorten vast te stellen. Hoe harder de houtsoort hoe beter en hoe langer het haardhout brandt.
Natuur gedroogd openhaardhout is haardhout dat langere tijd (jaar tot 2 jaren) buiten heeft kunnen drogen. Dit openhaardhout wordt meerdere malen blootgesteld aan het vocht- en droogproces. Uiteindelijk komt er veel zuurstof in het openhaardhout en daardoor vliegt het de schoorsteen uit. Onze concurrenten bieden dit openhaardhout vaak aan als goed- en direct te stoken openhaardhout. De koper komt al snel bedrogen uit. Helaas want hadden ze maar gekocht bij Haarhout.nl: Immers, wij verkopen alleen Ovengedroogd Openhaardhout, direct te stoken en kwaliteit gegarandeerd!

In een goede kachel, die goed afsluit en waarvan de luchttoevoer optimaal regelbaar is heeft men een beter rendement dan bijvoorbeeld een openhaard.
Wordt vervolgd.

Namens Team Haardhout.nl

Veilig online betalen

Betaal uw haardhout bestelling veilig via iDEAL of overboeking.

Gratis verzending

In Nederland leveren wij het haardhout gratis aan huis.*

Snelle levering

Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende werkdag geleverd.