Kachelruit houtkachel reinigen

Hoe kun je het beste een kachelruit reinigen?

Tijdens het stoken van openhaardhout komt het nogal eens voor dat de kachelruit vies wordt. Waardoor komt dit en hoe kun je de kachelruit reinigen? Vaak wordt er geen droog haardhout gebruikt. De oorzaak van de aanslag is een onvolledige verbranding tijdens het stoken van openhaardhout wat plaatsvindt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Er wordt gestookt met nat openhaardhout. Nat openhaardhout wil nu eenmaal niet branden. In een openhaard stook je droog haardhout natuurlijk. Indien er nat openhaardhout in een kachel wordt gestopt, zal het vuur minder aanwakkeren en ontstaat er rookvorming. De oorzaak hiervan bestaat uit drie elementen: brandstof, zuurstof en temperatuur. Zijn deze drie elementen voldoende aanwezig dan is er niets aan de hand, maar zijn de elementen in onbalans dan zal het vuur onvolledig gaan branden en uiteindelijk doven.
  • Temperatuur: Als er teveel nat openhaardhout op het vuur wordt gelegd koelt ons vuurtje af en gaat het uit. Want: voor de verdamping van het vocht in het openhaardhout is namelijk warmte nodig. Deze warmte wordt aan het vuur onttrokken, dus zal het vuur doven. Gebruik dus droog haardhout.
  • Zuurstof: Bij onvoldoende trek worden de verbrandingsgassen niet genoeg afgevoerd en is er niet voldoende ruimte om verse lucht (zuurstof) aan te voeren.
  • Brandstof: Als we vergeten om tijdig openhaardhout op het vuur te leggen, koelt de openhaardhoutkachel te veel af, hierdoor zal hij gaan smeulen en uiteindelijk doven.

In alle drie voorbeelden is er een element niet voldoende aanwezig en vindt er een onvolledige verbranding van openhaardhout plaats. Veelal gaat dit gepaard met rook en zal er een roetsluier op de kachelruit ontstaan. Hoe slechter de verbranding, des te meer aanslag en moet u vaker de kachelruit reinigen. Zorg dat u altijd stookt met droog haardhout.

Hoe gaan we de kachelruit reinigen?

Er zijn allerlei dure middeltjes op de markt zoals ruitenreiniger etc. U kunt echter heel eenvoudig een stuk keukenrol of iets dergelijks pakken en dit vochtig maken. Doop dit in witte as en schuur hiermee de kachelruit schoon. Even afvegen met een schoon papiertje en klaar! U hoeft niet bang te zijn voor krassen. De kachelruit van uw openhaardhoutkachel is van speciaal hitte bestendig glas vervaardigd en is krasvast.

Veilig online betalen

Betaal uw haardhout bestelling veilig via iDEAL of overboeking.

Gratis verzending

In Nederland leveren wij het haardhout gratis aan huis.*

Snelle levering

Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende werkdag geleverd.